Ord mot krigsherrer

Parlamentsmedlemmet Malalai Joya (30) kjemper en farlig kamp mot afghanske krigsherrer. Men hun vil ikke ha støtte av norske soldater. Og har ingen tro på at Barack Obama er noen redningsmann for landet sitt.

Utenriks, November 7, 2008
Ivar A. Iversen

Malalai Joya
Malalai Joya sier hun er blitt truet med voldtekt og drap fra andre parlamentsmedlemmer etter at hun har utfordret makten til krigsforbryterne i parlamentet. Nå må hun skifte bosted hver tredje dag. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Malalai Joya, som ble kastet ut av den afghanske nasjonalforsamlingen, som har overlevd flere attentater og kalles Afghanistans modigste kvinne, vil si Jonas Gahr Støre noen alvorsord.

Fredag møtes de to til debatt under Globaliseringskonferansen i Oslo for å diskutere om krigen i Afghanistan i virkeligheten er et korstog for vestlige verdier.

Få afghanere er mer frittalende og kritisk til vestlige styrkers nærvær, til president Hamid Karzai og til Taliban, enn Malalai Joya. For dette har hun også måttet betale en høy pris.

Krigsherrer

Malalai Joya vokste, i likhet med millioner av andre afghanere, opp i flyktningleirer i nabolandene Iran og Pakistan. Som 20-åring vendte hun tilbake og tok opp kampen mot Taliban som leder for en kvinneorganisasjon i de to vestlige provinsene Herat og Farah.

Etter at Taliban var styrtet i 2001, kastet hun seg ut i politikken og ble to år senere valgt inn i storrådet Loya Jirga som skulle vedta landets nye grunnlov.

I desember 2003 gikk hun på talerstolen og holdt en kort tale som for alltid skulle forandre livet hennes. Joya langet ut mot krigsherrene i salen, og måtte etterpå skysses ut under tilrop og trusler.

Kastet ut

To år senere ble hun likevel valgt inn i den nye nasjonalforsamlingen, der hun fortsatte kampen mot krigsforbrytere, kriminelle og narkobakmenn.

Utfallene gikk ikke upåaktet hen, og i mai 2007 ble Malalai Joya kastet ut av forsamlingen. Siden har hun levd under konstante trusler mot sitt eget liv og har tilbrakt mye tid i utlandet.

- Over 80 prosent av den afghanske nasjonalforsamlingen er krigsherrer og krigsforbrytere, sier Malalai Joya til NTB.

Attentat

30-åringen har overlevd flere attentat og vet at hun er i livsfare når hun om få dager sniker seg inn i hjemlandet igjen på eselryggen, skjult under en heldekkende burka.

Myndighetene har tidligere tatt passet fra henne, men via venner har hun greid å skaffe seg et nytt. Også dette vil hun miste, dersom hun blir oppdaget.

- Jeg må til dels leve under jorda når jeg er der, men jeg er ikke redd. Jeg har en jobb å gjøre, jeg skal rette søkelyset mot forbrytelsene til president Hamid Karzai og de folkevalgte, sier hun.

Løpegutt

- Karzai er løpegutt for Vesten. Vi har ikke noe demokrati, vi har en ledelse som omverdenen har tvunget på oss. Dette er ikke folkevalgte, dette er en bande skammelige drapsmenn som beskytter hverandre og er fiender av demokratiet, sier hun.

- USA og deres allierte i ISAF har okkupert landet vårt. Jo flere soldater Vesten sender, desto verre blir sikkerheten. Hvordan kan dette ha seg?

- Vestens allierte har nå sittet ved makten i sju år. Hvordan kan det ha seg at Kabul i løpet av denne tida er blitt en by av tiggere, spør hun.

- Hent soldatene hjem

- Mitt budskap til utenriksminister Jonas Gahr Støre er enkelt. Det er på høy tid å endre politikk, hente hjem norske soldater og gå sammen med Afghanistans virkelige demokrater, sier hun.

- Norge er et redskap for USA i Afghanistan. Amerikanerne er skyldige i krigsforbrytelser og norske soldater følger i deres fotspor, mener hun.

Joya medgir at freden neppe vil senke seg over Afghanistan, dersom utenlandske styrker trekkes ut.

- Det kan ende med borgerkrig, men vi har alt en borgerkrig. Dersom USA og deres allierte trekker seg ut, så kommer sikkert dagens makthavere til å inngå en avtale med Taliban. Da vil vi i alle falle vite hvem som er hovedfienden, sier Malalai Joya.