Joya Photos
Joya's Book

Malalai Joya: “Mitt folk kämpar mot tre fiender: krigsherrarna, talibanerna och de utländska trupperna”

Malalai Joya utnämndes nyligen av Time Magazine till en av världens hundra mest inflytelserika personer.

Av Farooq Sulehria, Dagens Internationalen, 25 maj 2010

Malalai Joya

Malalai Joya utnämndes nyligen av Time Magazine till en av världens hundra mest inflytelserika personer. BBC kallade henne Afghanistans mest kända kvinna. Hon är den yngsta parlamentsledamoten och en hård kritiker mot USA:s ockupation och mot den taliban- och mujahedindominerade Karzai-regeringen. Eftersom hon talade rent ut blev hon suspenderad genom en omröstning i parlamentet. I mars besökte Malalai Joya Sverige, och talade om situationen i Afghanistan med Farooq Sulehria.

Det har skrivits mycket om den föreslagna Nato-operationen mot talibanerna i Kandhar, medan den talibankontrollerade staden Marjah i Helmandprovinsen nyligen erövrades med framgång. Hur utvärderar du de här offensiverna mot talibanerna?

Läs mer

 

Afghansk aktivist i stor intervju om ockupation och kvinnoförtryck

I'm Barack Obama an even bigger warmonger than Bush, war criminal, responsible Malalai Joya.

Patrik Paulov, Proletären, nr 15, 2010

Malalai Joya

”Afghanistans modigaste kvinna” har hon kallats. Det är förståeligt. Den 31-åriga före detta parlamentsledamoten Malalai Joya stämplar president Hamid Karzais regim som korrumperade krigsherrar och narkotikahandlare. Hon utmålar talibanrörelsen som hemmahörande på medeltiden. Och hon uppmanar alla länder med trupper i Afghanistan att ta hem dem – genast! När Malalai Joya nyligen besökte Sverige fick Proletären en intervju.

– USA och Nato har under åtta långa år skamlöst hävdat att de hjälper det afghanska folket och hjälper världens folk genom sitt så kallade krig mot terrorismen. Men det finns ingen frihet i Afghanistan idag. Landet har istället blivit en fristad för terrorism och ett centrum för världens narkotikahandel.

Det är en underdrift att kalla Malalai Joya för frispråkig. Hon säger vad hon tycker, kritiserar dem som hon anser bör kritiseras och uppmärksammar övergreppen på det afghanska folket, oavsett vem förövaren är.

Läs mer

 

"Sverige gör bort sig i Afghanistan"

Malalai Joya har av många kallats "den modigaste kvinnan i Afghanistan". Landets kontroversiella parlamentsledamot är just nu på Sverigebesök.

PER JÖNSSON, DN, 22 Mars 2010

Malalai Joya

Malalai Joya har av många kallats "den modigaste kvinnan i Afghanistan". Landets kontroversiella parlamentsledamot är just nu på Sverigebesök.

Den späda mörklockiga kvinnan med pigga ögon uttalar sig inte nådigt om Afghanistans president:

- Hamid Karzai är samma åsna som han alltid har varit, fast nu med en ny sadel! utbrister den afghanska parlamentsledamoten Malalai Joya.

Hon är på Stockholmsbesök för att rådgöra med riksdagskolleger, UD-folk, Svenska Afghanistankommittén och kvinnoorganisationer.

Läs mer