Joya Photos
Joya's Book

Hæv jeres stemmer mod besættelsen

Malalai Joya føler med de forældre i Vesten, der har mistet sønner og døtre i den såkaldte krig mod terrorisme. Men opfordrer dem til at hæve stemmen mod deres regeringers fejlagtie politik.

af Patrik Paulov, Proletären, arbejderen.dk, 10. Maj 2010

Photo
I landsbyerne, hvor flertallet af afghanerne bor, er forholdene for kvinderne værre end nogensinde. Piger bliver kidnappet, voldtaget og får kastet syre i ansigtet på vej til skole. Både Taleban og de krigsherrerne gør det, siger Malalai Joya.

– USA og NATO har i otte år skamløst hævdet, at de hjælper det afghanske folk og hjælper verdens folk med sin såkaldte krig mod terrorisme. Men der er ingen frihed i Afghanistan i dag. Landet er i stedet blevet et fristed for terrorisme og centrum for verdens narkotikahandel.

Det er en underdrivelse at kalde Mallali Joya for åbenhjertig. Hun siger, hvad hun mener, kritiserer dem, hun mener bør kritiseres og gør opmærksom på overgrebene på det afghanske folk, uanset hvem der begår dem.

Mere...

 

Malalai Joya er en vred afghansk kvinde

Der er så mange ukendte helte og heltinder i Afghanistan, siger Malalai Joya, men de har brug for solidaritet, og hun oplever, at den vokser frem

arbejderen.dk, 20. marts 2010

Malalai Joya

Den 31-årige afghanske kvinde Malalai Joya, som er valgt til parlamentet, er vred. Vred over at krigen og besættelsen af hendes land fortsætter. Vred over, at bomber dræber civile. Vred over, at besættelsesmagten nu begynder en dialog med Taleban, som hun mener er lige så grusomme og korrupte som de såkaldte krigherrer i landet.

Hun tror på de folkelige kræfter i sit land.

Hun forbereder at stille op ved parlamentsvalget til september. Men hun er meget skeptisk over for, hvad et valg under den nuværende besættelse kan føre til. Hun forudser valgsvindel:

  Mere...

 

Den afghanske amazone

Afghanistans mest provokerende politiker Malalai Joya fører en ensom krig mod krigsherrer, korruption og kvindeundertrykkelse. I erindringsbogen ’Min lykkes fjender’ fortæller hun, hvorfor hun har valgt at fortsætte kampen trods konstant livsfare

Af: CHARLOTTE AAGAARD, Information, 11. marts 2010

Malalai Joya

Malalai Joya er Afghanistans mest kompromisløse politiker. Ingen anden af de hundredvis af afghanere, der sidder i landets parlament, råber lige så højt og gennemtrængende som hun. Om demokrati, om kvinderettigheder, om krigsforbrydere, om korruption og om Afghanistans ønske om stå på egne ben.

Hendes energi og kampvilje kender ingen grænser. Men spørgsmålet er, hvor mange der hører hende. For hver gang hun dukker op i medierne – og især i de vestlige medier – bliver hun en smule mere radikal, en smule mere skinger, en smule mere kompromisløs. Og det er ikke noget, der giver opbakning i Afghanistan.

I erindringsbogen Min lykkes fjender, der nu udkommer på dansk, føjer hun adskillige brikker til legenden om den afghanske amazone, der uforfærdet går til angreb på selv de mest morderiske krigsherrer og de mest formørkede fundamentalister.

Mere...

 

Min lykkes fjender - Afghanistans modigste kvinde

“den modigste kvinde i Afghanistan”

VERVE Books, Forår 2010

Danish version of Malalai Joya's book

Malalai Joya er født i 1978 og er allerede kendt som “den modigste kvinde i Afghanistan”. Hun blev valgt til det afghanske parlament, og hurtigt et af de mest populære medlemmer, indtil hendes politiske modstandere fik suspenderet hende fra parlamentet. I kampen for at komme tilbage til sin retmæssige plads støttes hun bl.a. af Naomi Klein, Noam Chomsky og medlemmer fra stort set alle europæiske parlamenter. Hun er blevet sammenlignet med Aung San Suu Kyi og hun var hovedpersonen i den prisbelønnede film “Enemies of Happiness”, som har gået sin sejrsgang verden over.

 

'Afghanistan ledes af røvere og mordere'

Af: CHARLOTTE AAGAARD (Information.dk, 13. maj 2008)

Dødstrusler og attentatforsøg har tvunget den afghanske politiker Malalai Joya under jorden, men hun fortsætter kampen for at bringe demokrati til Afghanistan. Ægte demokrati vel at mærke. De krigsherrer, narkohandlere og menneskeretskrænkere, som USA og dets allierede har sat til at styre landet, er en katastrofe, mener hun.

Malalai Joyas nøgle til frihed er en lyseblå burka. Uden den kan hun ikke bevæge sig uden for hjemmets fire vægge, uden den kan hun ikke møde sine vælgere; uden den kan hun ikke fortsætte kampen for demokrati og menneskerettigheder i Afghanistan - og uden den kan hun ikke rejse ud af sit hjemland.

Mere...